Amb aquest projecte pretenem avaluar l’impacte ambiental dels residus marins i l’origen d’aquests, fent èmfasi en la gestió d’aigües residuals. Contribuint a la investigació científica, recopilant dades a través d’anàlisis de residus i identificant les fonts de contaminació. Per a promoure solucions sostenibles i alternatives, advocant per canvis en les polítiques relacionades amb el maneig dels residus inclosos dins de les anàlisis. Promovent a més una conscienciació pública que permet ajudar a canviar processos establerts en la gestió dels residus objecte d’estudi.

Tanmateix, per a poder avançar cap a accions rellevants que permeten abordar aquesta problemàtica, és necessari determinar les possibles fonts de contaminació de la zona costanera. Creant mapes detallats que indiquin les concentracions de contaminació en diferents àrees. Establint patrons de distribució espacial de residus per a identificar punts crítics, fent èmfasi en la gestió d’aigües residuals.

Amb aquest no anhelem fer una campanya de màrqueting verda, greenwashing, sinó una eina per a poder combatre actes reals que trobem normalitzats, en els municipis de la costa de Barcelona i Tarragona, evitables i que causen grans danys a la biodiversitat marina existent i a la qualitat de les nostres aigües. Per això no aspirem a netejar la platja ni el fons marí, ja que aquestes actuacions són simbòliques quan ens referim a extreure els residus existents al mar. Però a través d’aquest projecte sí que es desitja transmetre coneixement i un pensament crític comunitari, mitjançant campanyes de sensibilització per a millorar els hàbits quotidians dels participants i mostrant la realitat que s’amaga sota les aigües.

Ens ajudes a recol·lectar dades? Participa a les neteges de platja i fons marí que es duen a terme mensualment, l’últim diumenge de cada mes, de 10:00 a 13:00h. Apte per tots els públics.

Més informació a biologia@oceanicos.net